Våra matskolor är ett perfekt sätt att möta människor och mat! Att tillsammans hantera underbara råvaror, diskutera recept och hålla fingrarna i styr med riktigt vassa knivar i doften från god mat och smaken av ett gott vin skapar relationer för livet.
Vi lagar en 3-rätters meny tillsammans med professionella kockar. Menyn är anpassad efter säsong med närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Kockarna presenterar sig själva och kvällens meny och sedan startar köksäventyret. Helt enkelt en knivskarp aktivitet där du lär känna dina kollegors färdigheter i köket!
Passar grupper på 8-90 personer.
I mästerkocken får varje lag en råvarukorg och ska därefter själva bestämma kvällens meny. Våra kockar är med under hela resan och ger tips och idéer för att alla ska lyckas så bra som möjligt. Varje lag lagar sin egen meny kockarna ger poäng i samarbetsförmåga, smak, kreativitet och uttryck.
Passar grupper på 8-30 personer.
Här låter vi vinet bestämma maten. Hur ska man tänka när man utgår från vinet istället för maten? Vi lär oss grunderna i hur man kombinerar vin och mat och lagar en fulländad meny till kvällens viner. Välj mellan ”Klassiska vinregioner i Frankrike”, ”Italienska viner från jord till bord” och ”Sommelierens val”. I sista alternativet väljer Höganlofts sommelier ut viner som efter säsong, t ex höst, vår eller sommar.
Passar grupper på 8-30 personer.
Tillbehören gör stor skillnad, för både smaken och helhetsintrycket. Att bjuda på hemgjort betyder att du vet precis vad du serverar. Det är dessutom både lätt och snabbt fixat. Och ska man imponera på grannen är en hemrörd ketchup svårslagen.
Ca 7-8 dl picklade grönsaker
Gör så här:
Skär alla grönsaker och rotfrukter i fina snitt. Blanda 1-2-3 lag och koka upp. Låt svalna. Lägg grönsakerna i en glasburk och häll på lagen. Förvara i kyl. Hållbarhet i flera veckor.
Ca 10 personer
Gör så här:
Vispa 8 dl grädde i en skål. Vispa socker, äggulor och urgröpt vaniljstång i en annan skål poröst. Rör ihop socker och äggulor med vispgrädde i en skål. Rör ner säsongens bär, lätt mosade, t ex jordgubbar, hallon, lingon eller blåbär. Frys minst 3 timmar.
Ca 8-10 personer
Gör så här:
Rör rumsvarmt smör i bunke. Riv citroncest av 1 citron och blanda i. (Endast det gula skalet på citronen, får man med det vita blir det lätt en besk smak.) Hacka örterna mycket fint och blanda i. Rulla smöret i smörpapper till en stång. Förvara i frysen, plocka fram och skär av bitar till grillade kött, fisk och grönsaker.
Ca 3 dl färdig ketchup
Gör så här:
Snitta tomaterna i ett kors och skålla i hett vatten genom att doppa dem i ca 1 minut. Ta bort skalet på tomaterna. Fräs finhackad gul lök och vitlök. Tillsätt de skållade tomaterna, vitvinsvinäger, tomatpuré, farinsocker, worchestersås. Smaka av med salt och peppar. Mixa slät. Låt svalna och häll upp på glasflaska.
Ca 2 portioner
Gör så här: Skär bort huvudet på rödingen precis bakom gälarna. Skär längs ryggraden på båda sidor och sedan bukbenen på båda filéerna. Lägg varje filé i folie och klicka på smör. Skiva primörerna fint och lägg på varje filé. Riv citroncest och färsk pepparrot. Vik ihop och lägg på grillen, ca 2-3 minuter på varje sida. Servera t ex med dillkokt färskpotatis och en ört créme fraiche.
Ca 8-10 personer
Gör så här:
Häll mycket is i en kanna eller bålskål som rymmer ca 2 liter. Lägg i en handfull bär som t ex hallon, ½ skivad citron och mynta. Häll i gin och rabarberlikör eller koncentrerad rabarbersaft, rör om. Häll till sist i Prosecco eller annat mousserande vin. Pressa i citronsaft från ½ citron. Toppa med fler trädgårdsbär som du tycker om, t ex vinbär. Häll upp i vackra sommarglas och garnera med skivad rabarber i ca 10-15cm stänger doppad i råsocker.
Isaberg | 0 tim |
Göteborg | 2 tim |
Köpenhamn | 3 tim |
Stockholm | 4 tim |
Oslo | 5 tim |